Kuin raivo äiti

Hanna Vahtikari & Marzi Nyman

”Esitys puree katsojiin kuin terävä laser”
Matti Saurama / Demokraatti

Kaikilla on äiti ja mielipide siitä, millainen hänen pitäisi olla. Saako äiti olla temperamenttinen, impulsiivinen, järjetön ja ailahtelevainen, mutta silti äiti, ja hyvä sellainen?

Kuin raivo äiti ravistelee äitimyyttiä antaumuksella ja rohkeasti. Esitys on kipeän hauska ja rehellinen kuvaus erään äidin elämästä, tarina tempoilevasta ylisuorittajasta, joka kilpailee kellon kanssa ja heittelee hampurilaisia seinään.

Näyttelijä Hanna Vahtikarin kirjoittama, omakohtaisiin kokemuksiin perustuva näyttämöteos paljastaa peittelemättä äitiyden kaikki puolet: arjen hillittömyyden, äärirajoilla piilevän huumorin, padotun aggression ja kaiken takana loistavan rakkauden.

Esityksen sävellyksistä ja äänisuunnittelusta vastaa muusikko Marzi Nyman.

”Minulle tuli kerran hiekkalaatikolla istuessani voimakas tunne siitä, että olisi mukava jakaa toisten vanhempien kanssa muitakin kokemuksia kuin imetys- tai nukahtamisjuttujen kaltaista tasaista lapsiperhearkea. Että olisi kiva puhua vaikkapa aggression kaltaisista tuntemuksista, joita vanhemmuus ja äitiys on minussa herättänyt. Tällainen on kuitenkin ollut todella vaikeaa ja jopa häpeällistä: aggressio ja äitiys kun eivät vaan kuulu samaan lauseeseen”, Vahtikari kertoo.

”On olemassa hyvää aggressiota, eikä sitä pitäisi pelätä – se on elähdyttävä voima, joka saa ihmiset liikkeelle. Hyvällä aggressiolla on roolinsa myös Kuin raivo härkä -elokuvassa: sen avulla Jake LaMotta voittaa kultaa.”

Lue Ylen juttu aiheesta.

Lavalla Hanna Vahtikari & Marzi Nyman
Käsikirjoitus ja ohjaus Hanna Vahtikari
Sävellys ja äänisuunnittelu Marzi Nyman
Valosuunnittelu ja videoprojisoinnit Anna Rouhu
Puvustus Riitta-Maria Vehman