Kaikki on yhtä Tyhjyyden kanssa

Katveenkuuntelijat-taiteilijapari

Se, mikä kaihtaa katsetta, kaiken väleissä, raoissa / valolta paossa / Yksi, yksittäinen, etäisyyden ääni / Se, mikä saa sydämen pamppailemaan / se liukuu… / pitkin sitä tyhjyyttä, mikä on laineeton jää, nukkuvat aallot / odottamassa hiljaisuudenjälkeistä aikaa koittavaksi / Siellä, missä yksi kerrallaan ääni yhtyy toiseen / painaa soinnullaan ja herättää / katsomaan jälleen / - Katso kuinka se liikkuu, se kaikki.

”Kaikki on yhtä Tyhjyyden kanssa” on kahden ihmisen yhteistyöllinen tutkimusmatka, missä musiikki avaa oven kulkea. Viitoittaa tietä tanssille, antaa sysäyksen kuville liikkua, ohjaa, sinne toiselle puolen. Tiivistyneisiin hetkiin. Kuin höyhenen paino, tai vaaleanpunaiset kirsikankukat tuulessa.

Elmeri Pörsti ja Saara Vaheristo ovat audiovisuaalista taidetta, tanssia ja kirjoittamista yhdistävä, filosofiaa opiskeleva taiteilijapari, joka yhdessä toimii nimellä Katveenkuuntelijat. Yhdessä he luovat taianomaisen musiikin, maalauksellisen videotaiteen ja toisesta maailmasta olevan tanssin avulla kokonaisvaltaisen esityksen jonka kauneuden äärellä saa hengähtää.

Elmeri (artistinimeltään Manuel Meri) ottaa vastaan todellisuuden eteensä heittämiä ääniä ja sisällyttää ne osaksi musiikkiaan, joka on ylistys elämän ei-minnekkään-menemisen-hetkille. Videotaiteessaan hän pyrkii kehystämään musiikin synnyttämän tilan abstrakteilla, elävän maalauksen kaltaisilla liikkuvilla kuvilla. Saara kanavoi tanssin ja kirjoittamisen avulla näkyviin tarinoita toisesta maailmasta. Tanssiinsa hän ammentaa improvisaatiollisesta tutkiskelusta ja nykytanssin saralta, sekä eritoten butotanssi on kasvava inspiraation lähde.

© Elmeri Pörsti