Suomen Kansallisteatteri

Vanhat mestarit

Molemmat esitykset loppuunmyytyjä, ei lipunmyyntiä ovelta.

= = = = = = = = = = = = = = = = 
Wienin taidehistoriallisen museon seinällä riippuu Tintoretton kuuluisa maalaus Valkopartainen mies. Maalausta tarkastelee arvostettu musiikkikriitikko ja aitouden ankara etsijä Reger. Regeriä taas tarkastelee kirjailija ja filosofi Atzbacher, jota puolestaan tarkastelee museon vahtimestari Irrsigler.

Näiden hahmojen puhevirrasta syntyy esitys, joka soi. Temaattisesti se liikkuu jossain kopioiden, väärennösten, valtaviin mittasuhteisiin pöhötettyjen mestareiden, Wienin käymälöiden, yksinäisyyden, autenttisuuden, teatterin, kitcshin ja hautausmaan välimaastossa.

Ohjaaja Minna Leino on dramatisoinut Thomas Bernhardin romaanista itseironisen ja lämpimän inhimillisen esityksen, jota sekä kriitikot että yleisö ovat kiittäneet.

Museo on tämän elävän taideteoksen itseoikeutettu esityspaikka, ja Teatterikesässä timantinkova näyttelijätrio Hannu-Pekka Björkman, Hannu Kivioja ja Markku Maalismaa nähdään Sara Hildénin taidemuseossa.

 

= = = = = = = = = = = = = = = = 

”Minna Leinon ohjauksessa kaikki on kohdallaan. Esitys on rytmikäs, tarkka, musikaalinen. Se säilyttää tekstin julmuuden, mutta tekee sen keveästi.”
– Maria Säkö, Helsingin Sanomat