Valehtelijan peruukki

KOM-teatteri

Pääohjelmisto 2020

”Mä nauran, kun mä rakastan sua niin paljon ja mä tajuan sen vasta nyt.”

Kymmenen vuotta sitten KOM-teatterissa sai ensi-iltansa Odotus, elämäkerrallinen teos Pirkko Saisiosta ja Marja Packalénista. Teoksen näki yli 30 000 katsojaa, ja sitä esitettiin ympäri Suomen, myös Teatterikesässä.

Mitä ikääntyminen on tehnyt kaksikolle kymmenen vuoden aikana? Tai se, että rajan takana alkaa olla kohta enemmän tuttuja kuin rajan tällä puolen?

Valehtelijan peruukki on esitys muistamisesta ja minuksi tulemisesta. Saisio ja Packalén näyttelevät riemastuttavasti oman elämänsä tilanteita, ihmissuhteiden käännekohtia, ammatillisia kömmähdyksiä, itsehäpäisyn hetkiä, hurmioitumisen tiloja sekä elämän pyhyyden kokemuksia.

Ohjaaja Heini Junkkaala kirjoitti näytelmän Saision ja Packalénin nauhoitettujen haastatteluiden ja niistä tehtyjen improvisaatioiden pohjalta.


"Luulen, että ei ole inhimillisesti mahdollista toteuttaa surun ja hauskuuden vuorottelua tätä suuremmalla taidokkuudella."
– Sanna Kangasniemi, HS 


Katso KOM-teatterin videotervehdys, jossa ohjaaja, käsikirjoittaja Heini Junkkaala kertoo esityksestä. ”Kyseessä oli äärimmäisen inspiroiva prosessi kaikella tavalla.”  Junkkaala jakaa myös hauskan muiston esityskaudelta ja avaa, mikä Marja Packalénin ja Pirkko Saision tähdittämässä teoksessa on erityisintä.