UUSI LAPSUUS

KOM-teatteri, TEHDAS Teatteri & Uusi Lapsuus -työryhmä

Ruusu Haarla & Seidi Haarla; dramaturgia ja ohjaus Ruusu Haarla 

Uusi Lapsuus on kahden siskoksen yhdessä käsikirjoittama ja esittämä autofiktiivinen näytelmä, jossa traumoille ja väkivallalle menetetty lapsuus yritetään löytää uudelleen. Esityksessä etsitään kadotettua minuutta, sisaruutta, rauhaa, viattomuuden ja kauneuden kokemusta hyödyntäen eri tyylilajeja psykologisesta realismista fantasiaan, nukketeatteriin ja räp-lyriikkaan. 

Voiko trauman rekonstruoida? Voiko sillä leikkiä? Voiko sitä rakentaa? Voiko siitä leikistä tulla osa minua, uusi lapsuus? 

Traumaattinen lapsuus, ja oikeastaan lapsuus ylipäätään on tabu. Jos siitä puhutaan, siitä on puhuttava sovinnollisesti, jonain menneenä. 

Mitä menetämme kun jätämme lapsuuden taaksemme? Minne kaikki kipu, viha ja viattomuus kätketään? Omiin lapsiin, toisiimme, kaukaisiin haaveisiin ja kauhukuviin? 

Teos on itsenäinen jatko-osa Ruusu ja Seidi Haarlan näytelmälle Traumaruumis, joka nähtiin myös Teatterikesässä 2015."Nostaa pintaan herkkiä, haastavia, universaaleja kysymyksiä lapsuuden merkityksestä, muistojen rakentumisesta ja lapsesta aktiivisena kokijana ja toimijana maailmassa. Vaatii paikoin paljon, mutta antaa vastalahjaksi tilan pohtia omaa suhdetta lapsuuteen ja vanhemmuuteen."
– Taiteellinen johtoryhmä