Musta, mustempi, romani

Rakastajat-teatteri

Pääohjelmisto 2020


Katse, mielikuva, ajatus.
Sana, teko, seuraus.


Musta, mustempi, romani on Elina Izarra Ollikaisen kirjoittama ja ohjaama näytelmä katseen vaikutuksesta ihmiseen. Erimaalaisten romanien historiaa ja arkea käsittelevän esityksen ytimessä on syvä omakohtaisuus. Näyttämölle piirtyy kauniita ja karuja kohtaamisia eri vuosikymmeniltä.

Vaikka romanien kokema syrjintä on brutaalia niin meillä kuin muuallakin, tässä esityksessä on vakavuuden ohella naurua, lämpöä, tanssia ja vauhtia – sellaista vilpittömyyttä ja itseironiaa, jonka edessä katsoja kohtaa ja muokkaa uudelleen romanikulttuuriin liittyviä käsityksiään.

Ensi vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan viettävän porilaisen Rakastajat-teatterin tavoitteena on ollut tarjota yleisölle rohkeaa, taiteellisesti tinkimätöntä ja ajatuksia herättävää huoneteatteria – huumoria ja elämän hulluutta unohtamatta. Tämäkin fiktiota ja tosielämää yhdistävä esitys vastaa tavoitteeseen täydellisesti.


Katso Rakastajat-teatterin videotervehdys, jossa työryhmä kertoo Musta, mustempi, romani -esityksestään ja siitä, millaisia erityisiä muistoja ja hetkiä produktion tekemiseen liittyy.