Kirsi Nurminen ja Sirke Lääkkölä

Minna & Fredrika

Osin fiktiivinen ja osin elämäkerrallinen dialoginäytelmä Minna & Fredrika kertoo Minna Canthin ja Fredrika Runebergin kuvitteellisesta tapaamisesta kuoleman jälkeen, välitilassa. Somekoulutuksen saaneet naiset saavat tehtäväksi lähettää katsojille viesti, jolla maailman voi pelastaa sen nykytilasta.

Miten naiset sopeutuvat nykypäivän elämään? Entä ovatko yhteiskunnalliset epäkohdat ja esimerkiksi naisten asema muuttuneet heidän elinpäivistään? Näistä lähtökohdista syntyy näytelmä, joka on koominen, hauska ja liikuttava, jopa karnevalistinen.

Molemmat naiset viettävät nyt juhlavuottaan: Minnan syntymäpäivästä tulee kuluneeksi 175 vuotta, Fredrikan kuolemasta 140 vuotta. Kumpikin kuului Suomen ensimmäisiin naisjournalisteihin: Fredrika ruotsinkielisiin, Minna suomenkielisiin. Molemmat olivat myös aikansa ensimmäisiä naisasia-naisia, kielipoliittisia ja yhteiskuntakriittisiä. Fredrika perusti Porvooseen varattomien tyttöjen koulun ja Minna taisteli koulutuksen, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta koko ikänsä.

Esityksen jälkeen on keskustelutilaisuus näytelmän aiheista sekä teemoista.


Marja Aaltion arvio / Keskustori 20.3.2019
Jussi Niinenmaan arvio / Vasen Kaista 27.3.2019