Miehen kylkiluu

Teatteri Lysti

Kesäteatteri Lysti tuo näyttämölle Maria Jotunin mestariteoksen Miehen kylkiluu. Se on kotimaisen komedian klassikko vuodelta 1914. Silti sen universaalit aiheet vapaus ja rakkaus koskettavat edelleen yleisöjä.

Nykyäänkin rakkauden ja vapauden kaipuun herättämä ristiriita sekä petetyksi ja hylätyksi tulemisen pelko ovat ihmisen perustuntemuksia. Jotunin näytelmä kysyy: voiko kahta tai useampaa rakastaa samanaikaisesti? Jotuni on ollut edellä aikaansa. Tuolloin tällaiset kysymykset olivat liian rohkeita ja täysin sopimattomia. Naimisiin mentiin ja naimisissa pysyttiin, kunnes kuolema erotti. Tänä päivänä ollaan suvaitsevampia, mutta aihe on edelleen ajankohtainen. On olemassa monenlaista rakkautta.

Näytelmässä rakkautta on "kahdessa kerroksessa", isäntäväen ja palveluskunnan puolella. Kaksi emännöitsijää, apteekkarin Amalia ja tohtorin Miina kilpailevat samasta miehestä. Suurisydäminen renki Lukasson ei halua naimisiin, mutta lupautuu kummallekin ja sotku on valmis. Alttarille hän kumminkin joutuu Amalian kanssa puoliväkisin. Miehenkipeä, hylätty ikäneito Miina saa tyytyä Amalian tomppeliin suutariveljeen Topiakseen.

Toinen juonikuvio kertoo apteekkari Jussi Ollenbergista, jonka vaimo Elli närkästyy miehensä kuvitellusta ihastumisesta apteekkarioppilas Ainaan ja muuttaa pois kotoa tohtori Kallion luo. Lopulta kaikki luonnollisesti järjestyy.

Roolit on rakennettu sekä luonteeltaan että ominaisuuksiltaan vastakkaisten hahmojen varaan. Komedia yltyy lopulta lähes farssiksi asti väärinkäsitysten sekä roolihenkilöiden erilaisuuden ristitulessa.

"Alakerran väelle" puolison saaminen tavalla tai toisella – jopa rahalla – tuntuu olevan rakkauttakin tärkeämpää. Herrasväki sen sijaan suhtautuu rakkauteen ihannoivasti ja romanttisesti. Kunnon draaman tapaan se aiheuttaa dramaattisia tunnekuohuja.

Teatteri Lystin verkkosivut