Jyväskylän Kansannäyttämö

Kun aika on

Jyväskylän Kansannäyttämöllä on vahvat perinteet Jyväskylän harrastajateatteritoiminnassa. Tänä kesänä katsojat pääsevät nauttimaan heidän esityksestään myös OFF Tampereen ohjelmistossa!

"Englannissa näyttelijäksi valmistuneen ja naamioteatteriin perehtyneen Suvi Salomaan käsikirjoittama ja ohjaama Kun aika on kertoo lempeästä leskimies-Erkistä, jonka kotoisat eläkepäivät rakkaan vaimon rintakuvan alla saavat uuden käänteen, kun aletaan puhua palvelutaloon muutosta. Miltä Erkistä oikein tuntuu, eikö elämän pitänyt jatkua kotona loputtomiin? Ja kuka Erkin elämästä päättää, tai milloin edes on oikea aika nousta ja lähteä?

Erkin koskettava tarina kerrotaan naamioteatterin keinoin, ilman sanoiksi sovittuja sanoja. Viisaasti ja ajattoman ajankohtaisesti maailmassaolosta puhuva teos käyttää mykkää kieltä, joka silti soi niin monessa rekisterissä, että varmasti resonoi. Esitys liikuttaa ja uittaa katsojan syviin vesiin, jossa henkilökohtainen yhtyy universaaliin ja yksityisistä monologeista syntyy keskustelua siitä, mistä on vaikea puhua. Aivan kuin rivien välit heräisivät eloon ja se mitä ei sanota, tihkuisi hengitysilmaan. Kovin elämänoloinen naamioteatteri paiskaa eteemme ihmisyydestä sen, minkä voimme aistia naamioista huolimatta tai juuri niitten ansiosta."

– Laura Laakso, KSML 10.3.2019

Esityksessä käytetään luonnenaamioita ja esityksessä ei ole ääneen puhuttua puhetta, joten se sopii kaikenkielisille katsojille.