Hurma monologifestivaali

Hurma Monologifestivaali tarjoaa tänä vuonna laajan katsauksen ihmiselämän aikajanalta. Nuoruutta ja kokemusta. Tervetuloa tiivistunnelmaiseen pöpelikköteatteriin jälleen kerran!

Maanantai 6.8. klo 19.00

ARJEN YKSINÄISET – Ofelia-ryhmä

Hämeenlinnalaisen Ofelia-ryhmän esitys Arjen Yksinäiset käsittelee rooleja, roolittumista ja roolittamista.

Erilaiset tärkeät tehtävät ja niiden myötä syntyneet roolit ohjaavat käyttäytymistämme sosiaalisissa tilanteissa ja ne onkin alun perin luotu ihmisyhteisömme suojaksi. Roolien kautta osaamme sanoittaa itseämme muille, ne kielivät statuksestamme, ammatistamme tai vahvuuksistamme. Roolit myös kannattelevat meitä putoamasta tekemättömyyden tilaan. Mutta mitä käy silloin kun sinulle annettu rooli ei tunnu omalta? Tai kun otat jonkun roolin kantaaksesi ja alat kompuroida?

Arjen Yksinäiset -esitys on yritys valottaa omaa puhdasta sisintämme ja kurkottaa ulos vangitsevien rooliemme varjoista. Esitys liikkuu niillä rajapinnoilla, joissa lähellemme astuu ”joku toinen” ja alkaa häiritä meitä pelkällä olemuksellaan. Se kysyy mitä kaikkea meihin onkaan sisäänrakennettu ja mistä olemme oppineet kaiken minkä luulemme tietävämme. Esitys on myös kunnianosoitus olennaisimmalle osalle itseämme – omalle rehelliselle sisimmällemme. Sen tarkoitus on manifestoida kaikki kompastelijat pimeydestä valoon. Esityksen ensimmäinen puoliaika on rakenteeltaan fragmentaarinen ja toinen puoliaika esittelee Ossianin, keski-ikäisen valkoisen heteromiehen, joka joutuu kriisiin.

Arjen Yksinäiset on hämeenlinnalaisen Ofelia-ryhmän ensimmäinen kantaesitys. Kaikki materiaali, jota esityksessä nähdään on ideoitu, kerätty ja harjoiteltu työpajoissa. Ofelia-ryhmän työtapa on demokraattinen: kaikki ryhmän jäsenet ovat tasa-arvoisessa asemassa sisällön tuottamisen suhteen. Jokainen ryhmän jäsen on tuonut työpajoihin omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan valittuun aiheeseen liittyen. Esitysmateriaali on tekijöilleen hyvin henkilökohtainen.

Arjen Yksinäiset on näyttelijä Ria Katajan ensimmäinen ohjaustyö.

 

Tiistai 7.8. klo 19.00

Ylpeys - Pekka Laiho

Mitä tapahtuu, kun mies, jonka elämästä ei ole puuttunut huippuhetkiä eikä katastrofeja, joutuu 75-vuotiaana viimeistä kertaa toden teolla tekemään tiliä itsensä, tekemisensä ja tekemättä jättämisensä kanssa? Miten kalliisti voi joutua maksamaan siitä, ettei ole myöntänyt todellisia tunteitaan, edes itselleen?

Pekka Laiho muistetaan viime vuosilta Albert Camus’n Putoamisesta (Teatteri Jurkka, 2015) ja Pasi Lampelan Kenraalista ja Casanovasta (HKT, 2016). Nyt veteraaninäyttelijä yllättää jälleen; hän on kirjoittanut luihin ja ytimiin menevän yhden miehen näytelmän Veikko Antero Lajusenniemen matkasta läpi koko sodanjälkeisen Suomen.