Cullbergbaletten (Ruotsi)

Protagonist

"Let's start a revolution, how beautiful it is..." - Elias

Ruotsin kansainvälisesti tunnetuin tanssiryhmä, innovatiivinen Cullberg-baletti saapuu 50-vuotisjuhlavuoden myötä Teatterikesään. Pakahduttava Protagonist on raadollinen, mutta pohjimmiltaan toiveikas teos ihmisyydestä sekä johonkin kuulumisen tärkeydestä.

Eurooppalaisiin kärkikoreografeihin kuuluvan Jefta van Dintherin hypnoottisessa koreografiassa 14 tanssijaa hakee yhteisössä omaa roolia ja paikkaansa – kukin oman elämänsä päähenkilönä.

Protagonistin liikekieli hengittää Revolution-kappaleella läpimurtonsa tehneen ruotsalaisen artistin, Eliaksen sielukasta laulua ja kertojanääntä.

Tuotantoyhteistyössä Tampereen Teatterikesä ja Tampere-talo.
 

---

Cullbergbaletten on 50-vuotisen taipaleensa aikana kasvanut käsitteeksi nykytanssin kentällä. Ryhmän perusti vuonna 1967 ruotsalainen koreografi Birgit Cullberg. Hänen lähtöajatuksensa oli, että ryhmän kaikki tanssijat ovat solisteja ja ansaitsevat saman palkan. Ryhmän muita nimekkäitä koreografeja ja johtajia ovat vuosien varrella olleet mm.  Mats Ek ja Carolyn Carlson, jotka ovat osaltaan vieneet ryhmää maailmanmaineeseen. Maailmanlaajuisesti esiintyvän Cullberg-baletin nykyinen taiteellinen johtaja on Gabriel Smeets ja ryhmän kotipaikkana toimii Tukholman Dansens Hus. Lue lisää Cullbergbalettenista

Jefta van Dinther (s. 1980) on palkittu hollantilaissyntyinen koreografi, tanssija ja opettaja. Hän on kasvanut Ruotsissa ja jakaa aikansa nykyisin Tukholman ja Berliinin välillä. Van Dinther valmistui vuonna 2003 Amsterdamin taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Modern Theater Dance -linjalta. Protagonist on van Dintherin toinen ohjaus Cullberg-baletille. Edellinen teos Plateau Effect (2013) toi van Dintherille Ruotsin teatterikriitikoiden tanssin palkinnon.

Teokseensa Protagonist van Dinther on koreografian lisäksi kirjoittanut tekstin, ja mukana ovat myös hänen pitkäaikaiset yhteistyökumppaninsa valosuunnittelija Minna Tiikkainen, äänisuunnittelija Davis Kiers sekä kuvataiteilijaduo SIMKA. Yhteistyössä eri alojen tekijöiden kanssa van Dinther haluaa luoda teoksiinsa voimakkaan fyysisen ympäristön, jossa liikutaan näkyvän ja näkymättömän välimaastossa, sekä tutkitaan tunteita ja aistikokemusten sekoittumista. Lue lisää van Dintheristä