Belarus Free Theatre (Valko-Venäjä & UK)

Burning Doors

Mitä jos sinusta tulisi valtion vihollinen taiteen vuoksi? Mitä tehdä, jos hallitus evää sinulta perustavanlaatuiset ihmisoikeudet? Kuinka selvitä yhdestä maailman brutaaleimmista vankilajärjestelmistä?

Näihin kysymyksiin antaa omakohtaisia vastauksia Belarus Free Theatre. Teatterin perustajat toimivat pakolaisstatuksella Iso-Britanniassa, ja sen jäsenet Valko-Venäjällä maan alla poliittisen vainon takia.

Burning Doors on aistillisen teatraalinen ja ankaran fyysinen esitys, joka kritisoi ilmaisunvapauden riistoa taiteilijoiden henkilökohtaisten kokemusten kautta.

Todistajakertomuksia esitykseen ovat antaneet mm. vankilassa virunut ukrainalainen elokuvantekijä Oleg Sentsov, Pussy Riotista tunnettu aktivisti Maria Alyokhina, sekä performanssitaiteilija Pjotr Pavlensky.

"Yksi maailman vaikuttavimmista underground-teatteriryhmistä."  – New York Times

Lue lisää:
Burning Doors – Taistelua ilmaisuvapauden puolesta (30.6.2017)

Pussy Riotin terveiset Suomen ja Euroopan taiteilijoille: "Tehkää poliittista teatteria!". (10.8.),  Aamulehti

Helsingin Sanomien artikkeli Burning Doors -esityksestä (10.8.)

Katso myös Pirkanmaan festivaalien Sananvapauden tarina -videoblogin osa, jossa Teatterikesän taiteelliseen johtoryhmään (2017) kuuluva Milja Sarkola pohtii teatterin ja sananvapauden suhdetta ja kertoo festivaalin sananvapausteemaan liittyvistä esityksistä, kuten Burning Doorsista. Videon toteutus: Reunamedia